Šlechtění červenodužinatých odrůd

Šlechtění červenodužinatých odrůd – v posledních letech je obsah červených barviv v plodech, co by důležitých antioxidantů, velmi žádaný. U jabloní zaznamenaly tyto odrůdy značný rozruch a zájem nejen pro růžovou až načervenalou dužinu, ale především pro velmi atraktivně zbarvené květy. U sloupcovitých odrůd jsou asi nejznámější Pomfital, Maypole a Redlane. Většina plodů má výrazně kyselejší chuť a k přímé konzumaci nemají zrovna nejlepší předpoklady. Doporučují se především k moštování a nebo k dalšímu kuchyňskému zpracování, právě kvůli cenným antioxidantům. Cílem je jak zvýšení barvy dužiny tak, aby obsahovaly více barviv, tak i zvýšení chuťových vlastností a sladkosti plodů. Důležité je u zvýšení uchovatelnosti a skladovatelnosti plodů.

 

Záznamy nebyly nalezeny.