Šlechtění meruněk

 

Šlechtění meruněk – meruňky jsou atraktivní ovoce, přesto nejsou na trhu dostupné tak, jako jiné druhy ovoce. Pěstujeme v Lipníku nad Bečvou meruňky v okrajové, ne zrovna příznivé oblasti a přesto, pokud je rok a nezmrznou v květu, sklízíme meruňky od 20. června až po konec října. V roce 2015 přes mírné mrazíky vydržely plody na stromě až do 6. listopadu, několik plodů jsem sklízel asi kolem 6. prosince. Tento rok byl opravdu mimořádný a mít vlastí čerstvé meruňky na Vánoce se nepodaří každý rok. V roce 2016 po velmi silné sérii mrazů asi 10 - 14 dnů po odkvětu, kdy teploty klesaly pod – 3 °C, někde až k -5°C, zaplodilo spolehlivě jen málo odrůd.

U meruněk je tolik problémů, že námět na šlechtitelskou práci je téměř nekonečný. Na trhu se objevují nové většinou francouzské odrůdy, které jsou velmi dobré, ale jsou šlechtěné převážně pro velkovýrobu. Současný směr šlechtitelů je v několika hlavních bodech:                                                                                   

-mrazuvzdornost- starší odrůdy byly poškozovány v květu při teplotách kolem nuly, některá literatura uvádí -0,5 °C, mladé plůdky jsou poškozovány již při 0,5 °C nad nulou. Odrůda Kioto prokazatelně vydržela po odkvětu teploty těsně pod -3°C. Sklizeň byla plná, ještě jsem musel protrhávat plody, aby se stromky nevysilovaly.                                                          

-samosprašnost - ne všechny odrůdy meruněk jsou samosprašné, ale tato výhoda je nesporná. Ve velkovýrobě mohou být velké sady jedné odrůdy a neovlivní to nutnost sázení jiných odrůd na opylování. Samosprašnost je výhodná i pro drobné pěstitele, především v okrajových oblastech, kde není meruňka v každé zahrádce.

odolnost proti šarce švestek – u meruněk byl nalezen gen odolnosti proti této chorobě. U nás nebyl s touto chorobou na meruňkách až takový problém, ale v zahraničí jsou docela veliké. Do budoucna to bude nutnost asi i u nás.                    

- další požadované vlastnosti pro velkovýrobu a tržní prodej je skladovatelnost plodů, velikost a hlavně atraktivní zabarvení. Požadavek obchodu na to, aby meruňky vydržely na krámě 14 dnů je pro nás konzumenty nevýhodné v tom, že se zakousneme do překrásně vybarveného plodu a jsme hodně zklamáni. Chuť, aroma nebo šťavnatost není zrovna u některých nových odrůd silnou stránkou, mnozí si povzdechnou ,,ach ta Velkopavlovická".

Velký problém u meruněk, který šlechtění téměř neřeší je moniliový úžeh, neboli moniliová spála květu. Přestože je známé, že některé odrůdy tato choroba až tak nezdecimuje, většina nových odrůd se bez postřiků neobejde. Pěstitelé tvrdí, že tento problém vyřeší dva postřiky, ale zahrádkáři tento problém většinou nejsou schopni vyřešit. Meruňky jsou velké stromy, většina školkařů je očkuje na semenáče nebo myrobalány a tak se nezřídka stává, že jsou stromy za 3-4 roky 4 metry vysoké. Při této velikosti je pro většinu zahrádkářů kvalitní postřik nemyslitelný a neproveditelný. Rovněž zpravidla nedojde k protrhávání nadbytečných plodů a stromy se velmi vysílí a jarní moniliový úžeh je dorazí. Začnou odumírat a usychat krátké větvičky, později celé větve. Životnost většiny stromků je tak pouze několik let.

Pokusili jsme se postavit proti přírodě a svou troškou chceme přispět ke zlepšení odrůd meruněk, tak aby i běžní zahrádkáři měli možnost toto ovoce pěstovat s nadějí a bez velkých problémů. Spojit výše uvedené vlastnosti a přidat k tomu ještě navíc další vlastnosti, které považujeme za zajímavé a důležité, bude velká výzva. I zde máme několik směrů šlechtění, které postupně realizujeme.

 

Šlechtění převislých meruněk

Šlechtění na odolnost k monilia laxa

Šlechtění zakrslých a měně vzrůstných odrůd

Šlechtění sloupcovitých tvarů meruněk

Šlechtění velmi pozdních odrůd

 

Záznamy nebyly nalezeny.