Šlechtění - z naší kuchyně

 V letošním roce 2017 uplyne 10 let od začátku intenzivního šlechtění ovocných dřevin. I když se šlechtěním zabývám již skoro 30 let, nebylo to nijak intenzivně, ale spíše potřebou nabídnout rozšíření stávajícího sortimentu. Začátkem propagace sloupcovitých jabloní, nám ze strany zákazníků najednou vznikla poptávka po nových odrůdách napříč sortimentu všech druhů ovoce.  Na této stránce budeme postupně seznamovat zákazníky i širokou veřejnost se směry vývoje a cíle šlechtění. Chceme se soustředit na ,,díry" na trhu a působit především tam, kde se šlechtění u velkých firem nevyplatí, nebo je přímo v protichůdném požadavku drobných pěstitelů. Obliba vypěstování ovoce na vlastní zahrádce především pro děti stále stoupá. Ovoce z marketů je často podtržené, tvrdé, nevyzrálé s chutí značně odlišnou od ovoce z vlastní zahrady. U jednotlivých druhů podrobně problematiku popíšu v příslušné sekci. Proces šlechtění je dlouhodobá a někdy i úmorná práce a hlavně velice nákladná záležitost. Od opylování květu až po uvedení nové odrůdy na trh uběhne mnohdy i 20 let. Přesto jsme se do této činnosti pustili a v současné době máme již několik odrůd  před přihlášením do zkušebny.

 Šlechtění sloupcovitých jabloní

Šlechtění hrušní

Šlechtění meruněk

Šlechtění broskví

Šlechtění švestek

Šlechtění třešní

Šlechtění višní

Šlechtění angreštu a rybízu

 

Záznamy nebyly nalezeny.